اولین مورد از جرایم مالیاتی سامانه مودیان، مربوط به عدم ثبت نام در سامانه مودیان مالیاتی است. در صورت عدم توجه به فراخوان سامانه مودیان و ثبت نام نکردن در این سامانه، افراد مشمول جریمه خواهند شد. جریمه عدم ثبت نام در سامانه مودیان یا عدم استفاده از پایانه های فروشگاهی، حافظه مالیاتی، شناسه یکتای مالیاتی و استفاده از حافظه مالیاتی سایر مودیان یا واگذاری حافظه مالیاتی خود به دیگران، پرداخت 10 درصد از مجموع مبلغ فروش یا 2 میلیون تومان وجه (هر کدام بیشتر باشد) به سازمان امور مالیاتی در نظر گرفته می شود.
با وجود تورم، تمرکز بر جریمه معادل 10 درصد مبلغ فروش است و مبلغ 2 میلیون تومان بیشتر به منظور رعایت اصول نوشتار قانون نوشته شده و اجرا نمی شود. علاوه بر جریمه 10 درصدی نسبت به مبلغ فروش، محرومیت از مشوق های قانونی از جمله نرخ صفر مالیاتی برای واحدهای دارای مجوز مربوطه و عدم بهره مندی از مالیات بر درآمد مشاغل موضوع ماده 101 قانون مالیات های مستقیم نیز باید در نظر داشت.
طبق بند پ ماده 22 قانون جدید سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی، عدم اعلام شماره حساب های بانکی تجاری مشمول 10 جریمه نسبت به عملکرد و فروش انجام شده از طریق آن حساب بانکی خواهد بود. علاوه بر این، افراد خاطی از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوق های موضوع قانون مالیات های مستقیم در همان سال مالی محروم خواهند شد.
طبق بخشنامه سامانه مودیان و قوانین مربوط به جرایم مالیاتی سامانه مودیان، درصورتی که فروشنده یا صاحب واحد اقتصادی از ارائه صورتحساب چاپی به خریدار خودداری کرده یا اقدام به حذف یا مخدوش کردن صورتحساب کند، مشمول جریمه ای معادل 2 درصد از مبلغ صورتحساب یا 2 میلیون تومان وجه (هر کدام بیشتر باشد) خواهد شد. پیش از بررسی یا ارائه صورتحساب های خود می توانید نسبت به بررسی سوابق مالی و پرونده مالیاتی من در سامانه my.tax.gov.ir اقدام کنید. در مالیتور می توانید صورتحساب آماده چاپ دریافت کنید.
واحدهای اقتصادی که بعد از قیمت گذاری کالاها، از صدور صورتحساب الکترونیکی خودداری کنند، مشمول جریمه ای معادل 10 درصد مبلغ مجموع فروش انجام شده یا 2 میلیون تومان وجه (هر کدام بیشتر باشد) خواهند شد.
چرا جریمه بشید؟ با نرم افزار واسط مالیتور بدون نیاز به نرم افزار حسابداری صورتحساب های خود را ارسال کنید. ثبت و ارسال رایگان برای شروع
در بررسی جرایم مالیاتی سامانه مودیان به بررسی یکی از مهم ترین موارد می رسیم. طبق بند ث ماده 22 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، در صورت تعطیلی موقت یا دائم واحد تجاری یا انحلال آن واحد، اگر مودی این مورد را در سامانه مودیان گزارش نکند، مشمول پرداخت 1 درصد جریمه مبلغ فروش گزارش نشده می شود. در صورتی که مودی نسبت به تغییر شغل یا تغییر محل فعالیت نیز اقدام کند، طبق ماده 14 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، مشمول جریمه خواهد شد.
مشابه این قانون جرایم مالیاتی سامانه مودیان در این مورد، برای سامانه ارزش افزوده نیز صدق می کند. سازمان امور مالیاتی برای ارسال اظهارنامه مالیاتی مهلتی را در نظر گرفته و اگر مودیان مالیاتی در تاریخ مقرر نسبت به جمع اوری و ارسال اطلاعات خود نکنند، مشمول جریمه خواهند شد. مودیان حتی در صورت نداشتن فعالیت مالی باید نسبت به ارسال اظهارنامه ارزش افزوده خود اقدام کنند.
برخی از جرایم سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی شامل افرادی است که تعمدا قصد ایجاد اخلال یا تقلب در نظام مالیاتی کشور را دارند. از جمله این تخطی ها می توان به استفاده از تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری که پایانه های فروشگاهی مودی یا دیگران را معیوب می کند، اشاره کرد. علاوه بر جبران ضرر و زیان، برای خاطیان، چند نوع مجازات بسته به نوع و شدت جرائم در نظر گرفته شده است. از جمله:
از طرفی تکرار این جرائم بیش از 3 بار، مجازات های تعزیری درجه 5 قانون مجازات اسلامی به غیر از حبس را به دنبال خواهد داشت. از جمله:
مودیان فوق الذکر، وفق ماده 4 قانون تسهیل تکالیف مودیان جهت اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، تا زمانی که توسط سازمان امور مالیاتی کشور فراخوان نشده باشند؛ مجاز به اخذ مالیات بر ارزش افزوده از خریداران نمی باشند. دریافت کنندگان مشمول جریمه ای معادل دو برابر مالیات و عوارض دریافتی بوده و این جریمه قابل بخشودگی نمی باشد. همچنین مالیات بر ارزش افزوده پرداختی توسط این دسته از فعالان اقتصادی مادامی که توسط سازمان امور مالیاتی کشور فراخوان نشده اند، به عنوان اعتبار مالیاتی آنان منظور نمی شود. با عنایت به موارد مطروحه، ضروری است این دسته از مودیان جهت صدور صورتحساب الکترونیکی و ثبت آن ها در سامانه مودیان از همان شناسه کالا/خدمات مندرج در سامانه stuffid با امکان تغییر نرخ مالیات بر ارزش افزوده به نرخ صفر استفاده نمایند.
نکته: چنانچه مودیان مذکور على رغم عدم فراخوان توسط سازمان امور مالیاتی کشور (به استثنای مؤدیانی که در اجرای فراخوان مرحله سوم به صورت اختیاری ثبت نام نموده اند) به هنگام ثبت نام در نظام مالیاتی مشمولیت در نظام مالیات بر ارزش افزوده را انتخاب نموده اند، میبایست جهت جلوگیری از تعلق جرائم مزبور نسبت به اصلاح مشمولیت اقدام نمایند.
بدین منظور مؤدیان میبایست با مراجعه به درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به آدرس Mytax.gov.ir نسبت به اصلاح و ویرایش مشمولیت اقدام نمایند.
منوی فهرست پرونده های مالیاتی – پرونده های عملکرد و ارزش افزوده - جزئیات پرونده - بروزرسانی و تکمیل ثبت نام - ویرایش اطلاعات ثبت نام - تعیین مشمولیت ارزش افزوده نظر به اینکه مسئولیت انتخاب مشمولیت یا عدم مشمولیت مالیات بر ارزش افزوده مؤدیان در هنگام ثبت نام با مؤدی می باشد، لذا ضروری است به منظور جلوگیری از تعلق جرائم مربوط نسبت به احراز مشمولیت یا عدم مشمولیت خود مطابق فراخوان های سازمان امور مالیاتی کشور اطمینان حاصل نمایند.
در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان تخلفاتی در خصوص عدم رعایت تکالیف مودیان به شرح موارد زیر در نظر گرفته شده که جرایم نقدی نسبتاً بازدارنده ای نیز برای این موارد منظور شده است که در بالا اشاره شد:
الف- عدم صدور صورتحساب الکترونیکی.
ب- عدم عضویت در سامانه مودیان، عدم استفاده از پایانه های فروشگاهی، عدم استفاده از حافظه مالیاتی، استفاده از حافظه مالیاتی متعلق به سایر مودیان، یا واگذاری حافظه مالیاتی خود به دیگران.
پ- عدم اعلام شماره حساب یا حساب های بانکی واحد اقتصاد یکی گردش مالی واحد از طریق آن یا آن ها انجام می شود.
ت- عدم تحویل صورتحساب چاپی به خریدار و یا حذف یا مخدوش کردن صورت حساب.
ث- عدم اعلام بروز حادثه یا نقص فنی در پایانه های فروشگاهی و تجهیزات مربوط به صدور صورتحساب الکترونیکی که منجر به عدم امکان ارسال صورتحساب الکترونیکی خواهد شد، حسب مورد به سازمان یا شرکت معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی و عدم ثبت و صدور صورتحساب های صادره برای فروش های خود به موجب دستورالعمل سازمان تا زمان امکان پذیر شدن صدور صورت حساب الکترونیکی.
ج- عدم اعلام مراتب تعطیلی موقت یا دائم یا انحلال واحد کسب و کار و توقف بهره برداری از پایانه های فروشگاهی به طور موقت یا دائم در مهلت مقرر حسب مورد به سازمان یا شرکت معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی.
چ- عدم اعلام تغییر شغل یا محل فعالیت، تغییر مالکیت یا اجاره واحد کسب و کار، در مهلت مقرر حسب مورد به سازمان یا شرکت معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی.
همچنین چنانچه شخص یا اشخاصی به قصد تقلب یا اخلال در نظام اقتصادی کشور اقدام به تولید عرضه استفاده از تجهیزات سخت افزاری یا نرم افزاری و پایانه های فروشگاهی معیوب یا تجهیزات معیوب کننده کنند، یا پایانه های فروشگاهی خود یا دیگران را تخریب کنند علاوه بر جبران ضرر و زیان حسب مورد به یک یا چند مورد از مجازات های تعزیری درجه ششم قانون مجازات اسلامی به غیر از حبس محکوم می شوند و تکرار این جرایم یا اقدام به آن ها به شکل گروهی و سازمان یافته مجازات های سنگین تری را برای متخلفین به دنبال خواهد داشت.
کلیه اشخاص مشمول مکلفند به ترتیبی که سازمان مقرر می کند نسبت به ثبت نام در سامانه مودیان اقدام کنند. خرده فروشی ها و واحدهای صنفی که مستقیماً با مصرف کننده نهایی ارتباط دارند موظف به استفاده از پایانه های فروشگاهی می باشند.
در صورت عدم ثبت نام شخص مشمول قانون در سامانه مودیان و یا عدم استفاده از پایانه های فروشگاهی و صدور صورتحساب الکترونیکی سازمان موظف است مراتب تخلف را به وی و مرجع صادر کننده مجوز فعالیت واحد متخلف اعلام کند.
مرجع مذکور مکلف است حداکثر ظرف مدت یک هفته از اعلام سازمان نسبت به اخطار واحد مذکور ظرف مدت 10 روز از تاریخ دریافت اخطار، نسبت به عضویت در سامانه مودیان اقدام نکند برای بار اول به مدت دو هفته و برای بار دوم از 2 تا 6 ماه با اعلام مرجع صدور مجوز، توسط نیروی انتظامی و در مورد کسب و کارهای مجازی توسط کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه تعطیل یا مسدود خواهد شد. در صورتی که پس از گذشت 15 روز مرجع صادر کننده مجوز تعطیلی واحد متخلف را به نیروی انتظامی یا کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه ابلاغ نکند، سازمان موظف است را حسن تعطیلی واحد متخلف را به نیروی انتظامی یا کارگروه مذکور ابلاغ کند در این صورت مرجع صادر کننده مجوز، با متخلف در پرداخت مالیات و جریمه ها مسئولیت تضامنی خواهد داشت. در صورت تداوم تخلف واحد کسب و کار پس از گذشت یک سال، مجوز فعالیت واحد متخلف توسط مرجع صادر کننده مجوز ابطال خواهد شد. بانک مرکزی نیز موظف است درگاه ها و پایانه های پرداخت واحد متخلف را در زمان تعطیلی یا تعلیق فعالیت آن واحد مسدود کند.