ماده 7 قانون مالیات بر ارزش افزوده

  • شنبه 23/فروردین/1404
  • مدت زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
ماده 7 قانون مالیات بر ارزش افزوده

ماده 7 قانون مالیات بر ارزش افزوده

نرخ مالیات و عوارض کالاها و خدمات مطابق با مأخذ موضوع ماده 5 این قانون، به استثنای کالاهای خاص که نرخ آن ها در ماده 26 این قانون تصریح شده، نه درصد (9%) می باشد.

ماده 5 قانون مالیات بر ارزش افزوده

مأخذ محاسبه مالیات و عوارض فروش کالاها و خدمات، در مورد مؤدیان عضو سامانه مؤدیان، ارزش فروش مندرج در صورتحساب الکترونیکی است که توسط آنان در سامانه مزبور ثبت شده است.

تبصره 1:

مأخذ محاسبه مالیات و عوارض فروش کالاها و خدمات در مورد مؤدیانی که عضو سامانه مؤدیان نیستند و نیز مؤدیان متخلف موضوع ماده 9 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان، ارزش روز کالا یا خدمت در زمان تعلق می باشد که توسط سازمان بر اساس اطلاعات موجود در سامانه مؤدیان، استعلام از مراجع ذی صلاح یا تعیین کارشناس یا هیأت کارشناسی مشخص می شود. همچنین سازمان می تواند برای تعیین مأخذ مشمول مالیات مؤدیان مزبور، از دفاتر، اسناد و مدارک (اعم از ‏الکترونیکی یا غیرالکترونیکی) آن ها استفاده نماید. مؤدی مکلف است دفاتر، اسناد و مدارک مذکور را در صورت درخواست مأموران مالیاتی، کارشناس یا هیأت کارشناسی به آنان ارائه کند.

تبصره 2:

موارد زیر جزء مأخذ محاسبه مالیات و عوارض نمی باشد:‏

  • الف – انواع تخفیفات اعطایی
  • ب - مالیات و عوارض موضوع این قانون که قبلاً توسط عرضه کننده کالا یا ارائه دهنده خدمت ‏پرداخت شده است
  • پ - سایر مالیات های غیرمستقیم و عوارضی که به موجب قوانین موضوعه هنگام عرضه کالا ‏یا ارائه خدمت به آن تعلق گرفته است
  • ت – وجوهی که به موجب سایر قوانین وصول می شود و به حساب درآمد عمومی یا به حساب درآمد شهرداری ها واریز می گردد
  • ث - کمک های پرداختی شهرداری ها و دهیاری ها به سازمان های غیرانتفاعی وابسته به خود طبق قوانین ‏و مقررات موضوعه، مشروط به آنکه مالیات متعلقه به عنوان بخشی از آن احتساب نشده ‏باشد
  • ج - یارانه پرداختی دولت بابت جبران تمام یا قسمتی از قیمت کالاها و خدمات مشمول قیمت گذاری؛ ‏مشروط به آنکه مالیات فروش به عنوان بخشی از آن احتساب نشده باشد
  • چ - وجوهی که از ردیف های بودجه ای مصوب دستگاه ها بین شرکت های تابعه در قوانین بودجه سنواتی جا به جا می شود مشروط بر آنکه بابت خرید یا فروش کالا و خدمات نباشد

ماده 26 قانون مالیات بر ارزش افزوده

نرخ مالیات و عوارض کالا های نفتی، فلزات گران بها، سیگار، نوشابه و سایر کالا های آسیب رسان به سلامت به شرح زیر تعیین می شود:

الف) کالاهای نفتی

1 – انواع بنزین و سوخت هواپیما سی درصد (30%)

2 – نفت، گاز، نفت سفید، نفت کوره، گاز طبیعی و گاز مایع پانزده درصد (15%)

تبصره 1:

نفت خام، میعانات گازی، و گاز طبیعی خام که توسط وزارت نفت (شرکت های تابعه) که به شرکت های داخل زنجیره تولید فرآورده های نفتی فروخته می شود، همچنین واردات بنزین و سوخت هواپیما و گاز طبیعی توسط وزارت نفت (شرکت های تابعه)، در این مرحله مستلزم محاسبه و دریافت مالیات و عوارض ارزش افزوده از حلقه بعدی و نیز پرداخت در مرحله واردات حسب مورد نمی باشد. مالیات و عوارض فروش فرآورده های تولید شده از کالای مزبور و نیز بنزین و سوخت هواپیما و گاز طبیعی وارداتی در مراحل بعدی عرضه، حسب مقررات مربوط محاسبه و وصول می شود.

تبصره 2:

مأخذ محاسبه مالیات و عوارض فروش در خرده فروشی بنزین و نفت گاز توسط شرکت های غیردولتی دارای مجوز از وزارت نفت، عبارت است از مابه التفاوت قیمت خرید محصولات فوق از شرکت های پالایش (با احتساب مالیات و عوارض موضوع بند « الف » این ماده)، با قیمت عرضه آن ها به مصرف کننده ما به التفاوت مزبور به عنوان درآمد ناشی از ارائه خدمات توسط جایگاه های عرضه بنزین و نفت گاز تلقی شده و با نرخ مذکور در ماده 7 این قانون مشمول مالیات و عوارض می گردد. مالیات و عوارض پرداختی بابت خرید بنزین و نفت گاز به عنوان اعتبار مالیاتی برای جایگاه داران منظور نمی شود.

تبصره 3:

مالیات و عوارض پرداختی مؤدیان بابت کالاهای موضوع این بند، در صورتی ‏که به عنوان مواد اولیه اصلی توسط واحدهای تولیدی به کار برده شود، به عنوان اعتبار مالیاتی آن واحدها قابل ‏پذیرش می باشد.‏ همچنین مالیات و عوارض پرداختی توسط واردکنندگان و توزیع کنندگان کالا های مزبور به عنوان اعتبار مالیاتی آنان منظور می گردد.

تبصره 4:

مالیات و عوارضی که شرکت ملی نفت ایران برای خرید نهاده های موردنیاز جهت طرح های تملک دارایی های سرمایه ای پرداخت می کند، قابل استرداد یا تهاتر نمی باشد. شرکت یادشده مجاز است مبالغ مزبور را به عنوان بخشی از بهای تمام شده دارایی های فوق الذکر منظور نماید. سایر مالیات و عوارضی که شرکت مزبور برای مصارفی غیر از تملک دارایی های سرمایه ای پرداخت می کند، با رعایت مقررات، به عنوان اعتبار مالیاتی آن شرکت منظور می گردد. اعتبار یادشده با تأیید سازمان قابل تهاتر با بدهی مالیاتی آن شرکت یا سایر شرکت های تابعه وزارت نفت می باشد.

ب) طلا، جواهر و پلاتین

1) اصل طلا، جواهر و پلاتین به کار رفته در مصنوعات ساخته شده از فلزات مزبور، معاف از مالیات و عوارض می باشد.

2) اجرت ساخت، حق العمل و سود فروشنده کالا های موضوع این بند مشمول مالیات و عوارض با نرخ نه درصد ( 9% ) می باشد.

3) پس از راه اندازی سامانه مؤدیان، عرضه کنندگان کالا و خدمات مربوط به این بند مکلفند کلیه عملیات خرید و فروش خود را در سامانه مزبور ثبت کنند. درج ارزش اصل طلا، جواهر و پلاتین، اجرت ساخت، حق العمل و سود فروشنده به تفکیک در صورتحساب الکترونیکی الزامی است. در صورت کتمان و یا عدم ثبت تمام یا برخی از معاملات در سامانه مذکور مشمول جریمه ای معادل نه درصد (9%) ارزش اصل طلا، جواهر و پلاتین است که غیر قابل بخشودگی می باشد. این جریمه علاوه بر جریمه مذکور در بند «ب» ماده 36 این قانون است.

4) کلیه واحدهای فعال در زنجیره عرضه کالا و خدمات مربوط به این بند مکلفند حداکثر تا دو ماه پس از لازم الاجراءشدن این قانون از پایانه فروشگاهی مورد تأیید سازمان استفاده کنند، در غیر این صورت اتحادیه های ذی ربط و اتاق اصناف ایران موظفند پروانه فعالیت واحدهای موضوع این بند در کل زنجیره مربوط را که بدون استفاده از پایانه فروشگاهی اقدام به فروش کالا یا خدمت می کنند، باطل نمایند. نیروی انتظامی موظف است از ادامه فعالیت واحدهای فاقد پروانه جلوگیری کند.

پ) نوشابه های قندی گازدار و بدون گاز و سایر کالاهای آسیب رسان به سلامت

نوشابه های قندی گازدار و بدون گاز و سایر کالاهای آسیب رسان به سلامت (به استثنای کالاهای موضوع بند « ت » این ماده) تولید داخل مشمول مالیات و عوارض با نرخ شانزده درصد (16%) و واردات آن ها مشمول مالیات و عوارض با نرخ سی و شش درصد (36%) می باشند. فهرست کالاهای موضوع این بند و واحدهای تولیدکننده آن ها حداکثر دو ماه پس از ابلاغ این قانون به پیشنهاد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و حداکثر یک ماه بعد از آن توسط کارگروهی مرکب از نمایندگان تام الاختیار وزارتخانه مزبور، وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت امور اقتصادی و دارایی تصویب می شود. تغییرات فهرست موردنظر تا انتهای دی ماه هر سال (برای اجراء در سال بعد) به ترتیب فوق تصویب و توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای اجراء اعلام می گردد. در صورت عدم تصویب فهرست مزبور در مهلت مقرر، فهرست پیشنهادی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پس از تأیید شورای عالی سلامت و امنیت غذایی، ملاک عمل است.

ت) انواع سیگار و محصولات دخانی

انواع سیگار و محصولات دخانی به شرح زیر مشمول مالیات و عوارض می شوند:

  1. سیگار، توتون پیپ و تنباکوی تولید داخلی، بیست و پنج درصد (25%)
  2. سیگار، توتون پیپ و تنباکوی تولید داخل با نشان بین المللی که فهرست آن هر سال توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت تهیه و با تصویب هیأت وزیران ابلاغ می شود، چهل درصد (40%)
  3. سیگار، توتون پیپ و تنباکوی وارداتی، شصت و پنج درصد (65%)
  4. توتون خام وارداتی ده درصد (10%)
  5. توتون فرآوری شده وارداتی (خرمن توتون) سی و پنج درصد (35%)

تبصره 1:

نرخ های تعیین شده از سال دوم اجرای قانون هر سال پنج واحد درصد افزایش می یابد تازمانی که نرخ مذکور برای انواع سیگار و محصولات دخانی، توتون پیپ و تنباکوی تولید داخل به پنجاه و پنج درصد (55%)، برای تولیدات داخل با نشان بین المللی به نود و پنج درصد (95%) و برای انواع سیگار و محصولات دخانی، توتون پیپ و تنباکوی وارداتی به یکصد و بیست و پنج درصد ( 125% ) برسد.

تبصره 2:

تولیدکنندگان سیگار و محصولات دخانی مکلفند از زمان لازم الاجراءشدن این قانون، قیمت خرده فروشی و تاریخ تولید را بر روی پاکت بسته بندی محصولات دخانی درج کنند.

در صورت تخلف از حکم این تبصره، اعتبار مالیاتی مربوط، پذیرفته نمی شود و مشمول مالیات و عوارض فروش به نرخ های مذکور است.

نرم افزار ارسال صورتحساب به سامانه مودیان، واسط مالیاتی مالیتور

نرم افزار واسط سامانه مودیان "مالیتور" یک ابزار حرفه ای برای ارسال صورتحساب های الکترونیکی به سامانه مودیان سازمان امور مالیاتی کشور است. این نرم افزار با رابط کاربری ساده و در عین حال قدرتمند، امکاناتی چون:

  • ارسال مستقیم صورتحساب ها به سامانه مودیان
  • تبدیل اطلاعات صورتحساب از فایل های Excel
  • بررسی، تشخیص و نمایش خطاهای اطلاعاتی
  • دریافت و نمایش پاسخ های سامانه به صورت لحظه ای
  • پشتیبانی از انواع الگوی صورتحساب
  • به روزرسانی طبق آخرین الزامات سازمان امور مالیاتی
  • پشتیبانی فنی و آموزشی برای کاربران
  • امکان مدیریت چند شرکت یا کسب وکار در یک پنل
  • گزارش گیری پیشرفته و خروجی قابل چاپ و ذخیره و

دریافت پاسخ های سامانه به صورت لحظه ای را فراهم می کند. مالیتور به گونه ای طراحی شده که با رعایت کامل الزامات فنی سازمان مالیاتی، فرآیند ارسال اطلاعات را تسهیل کرده و نیاز به دانش تخصصی را به حداقل می رساند. برای ثبت نام و شروع رایگان کلیک کنید. مشاوره و پشتیبانی 02182801803

درباره این مقاله دیدگاهی بنویسید...
برای ثبت دیدگاه باید ابتدا وارد سایت شوید. جهت ورود را کلیک کنید