سامانه پرداخت مالیات وکلا

  • شنبه 09/دی/1402
  • مدت زمان تقریبی مطالعه
سامانه پرداخت مالیات وکلا

طبق قانون مالیات های مستقیم کشور هر شخص حقیقی یا حقوقی که به هر نحوی درآمدزایی می کند، باید از درآمد خود مالیات بپردازد. طبق بخشنامه: 300/66930/د در تاریخ: 1402/09/28 کلیه اشخاص شاغل در کسب و کارهای حقوقی اعم از وکالت و مشاوره حقوقی و خانواده، مکلفند از پایانه های فروشگاهی استفاده کنند.

مالیات حق الوکاله وکیل چیست؟

قبل از اینکه به محاسبه و قوانین مالیات حق الوکاله بپردازیم، بهتر است شما را با حق الوکاله بیشتر آشنا کنیم. حق الوکاله در واقع مقداری تعیین شده توسط تعرفه نامه است که فرد باید به ازای کارهایی که وکیل برای او انجام داده، بپردازد و این میزان در قرارداد فرد با وکیل ذکر می شود. برای پرونده هایی که در هیئت های حل اختلاف روانه می شوند، یا خود فرد از آن دفاع می کند و یا از وکیل مالیاتی برای دفاع کمک می گیرد.

در صورت کمک گرفتن از وکیل دادگستری، باید حق تمبر را باطل کند. حتی اگر فقط از یک شخص حقیقی کمک بگیرد، باز هم باید حق تمبر را باطل کرده و مالیات مربوطه را پرداخت کند. طبق قوانین و مقررات مالیاتی کشور، وکلای دادگستری و افرادی که در محاکم خاصی وکالت می کنند باید در وکالت نامه های خود رقم حق الوکاله را قید کرده و پنج درصد (5%) آن را بابت مالیات حق تمبر روی وکالت نامه الصاق و ابطال کنند.

میزان مالیات وکلا چگونه محاسبه می شود؟

نحوه محاسبه مالیات حق الوکاله طبق ماده 103 ق.م.م بصورت زیر است.

طبق بند (الف) ماده 103 قانون مالیات های مستقیم در دعاوی و اختلافاتی که خواسته آن ها مالی است، پنج درصد 5% حق الوکاله برای هر مرحله به عنوان تعرفه مقرر شده است.

طبق بند (ب) ماده 103 قانون مالیات های مستقیم در دعاوی که موضوع وکالت مالی نیست و تعیین بهای خواسته به طور قانونی لازم نیست و همچنین در دعاوی کیفری که تعیین حق الوکاله به نظر دادگاه بستگی دارد، حداقل پنج درصد 5% حق الوکاله در آیین نامه حق الوکاله برای هر مرحله مقرر شده است.

طبق بند (ج) ماده 103 قانون مالیات های مستقیم در دعاوی و اختلافات کیفری که به دلیل ادعای خصوصی مالی باشد، قوانین حکم بند (الف) اجرا خواهد شد.

طبق بند (د) ماده 103 قانون مالیات های مستقیم، هنگامی که برای حق الوکاله دعاوی و اختلافات مالی تعرفه خاصی مقرر نشده و این اختلافات در مراجع اختصاصی غیرقضایی حل و فصل می شود، مانند اختلافات مالیاتی و عوارض توسعه معابر شهرداری و یا هر چیزی نظیر آن، میزان حق الوکاله از نظر مالیاتی به این شرح محاسبه خواهد شد:

تا ده میلیون ریال (10,000,000 ریال) مابه التفاوت، پنج درصد 5%

تا سی میلیون ریال (30,000,000 ریال) مابه التفاوت، چهار درصد 4% نسبت به مازاد ده میلیون ریال (10,000,000 ریال)

از سی میلیون ریال (30,000,000 ریال) مابه التفاوت به بالا سه درصد 3% نسبت به مازاد سی میلیون ریال (30,000,000 ریال) محاسبه شده و به میزان پنج درصد 5% آن تمبر باطل می شود.

این قوانین فقط درمورد وکلای دادگستری صدق نمی کند و برای اشخاصی که در مراجع مشخص شده اقدام به وکالت می کنند نیز جاری است. تنها کسانی که این قوانین درباره آن ها صدق نمی کند، کارمندان مودی، یا مادر، پدر، خواهر، برادر، دختر، پسر، نواده و همسر مودی هستند. حال وقت آن است که به تبصره های ماده 103 قانون مالیات های مستقیم بپردازیم.

تبصره های ماده 103 ق.م.م

مطابق تبصره (1) ماده 103 ق.م.م، اگر از هر مورد از مفاد ماده 103 سرپیچی شود، طبق قوانین و مقررات آیین دادرسی مدنی، وکیل در هیچ دادگاه و مرجع مرتبطی قابل قبول نخواهد بود. مگر اینکه وکالت وی از طرف وزارت خانه ها، مؤسسات و شرکت های دولتی، شهرداری ها، مؤسسات وابسته به دولت و شهرداری هایی که محتاج به ابطال تمبر روی وکالت­نامه نیستند، باشد.

مطابق تبصره (2) ماده 103 ق.م.م، وزارت خانه ها، مؤسسات دولتی، شرکت های دولتی، شهرداری ها، مؤسسات وابسته به دولت و شهرداری ها مکلف اند تا از وجوهی که بابت حق الوکاله به وکلا پرداخت می کنند پنج درصد 5% آن را کسر کرده و بابت علی الحساب مالیاتی وکیل تا پایان ماه بعد به اداره امور مالیاتی محل پرداخت کنند.

مطابق تبصره (3) ماده 103 ق.م.م، در صورتی که پس از ابطال تمبر تعقیب دعوی و اختلافات به وکیل دیگری واگذار شود وکیل جدید مکلف نیست که دوباره روی وکالت نامه به ابطال تمبر اقدام کند.

مطابق تبصره (4) ماده 103 ق.م.م، اگر دادگاه ها حق الوکاله یا خسارت حق الوکاله را مبلغی کمتر یا بیشتر از مبلغی که مأخذ ابطال تمبر روی وکالت نامه قرار گرفته است تعیین کنند، مدیران دفتر دادگاه ها مکلف اند تا میزان مورد حکم قطعی را به اداره امور مالیاتی مربوطه اطلاع دهند تا مابه التفاوت مورد محاسبه قرار گیرد.

موارد استثنا در ماده 103 ق.م.م

مواردی خاص هم وجود دارند که نیازی به ابطال حق تمبر نیست و وکالت نیز نیاز ندارد. این موارد به شرح زیر است:

  • کارمند یا حقوق بگیر مودی: اگر اسم کارمند در لیست بیمه یا لیست مالیات حقوق به عنوان کارمند استخدامی مودی ثبت شده باشد، نیازی به ابطال حق تمبر نیست.
  • اشخاص حقیقی: مادر، پدر، خواهر، برادر، دختر، پسر، نواده و یا همسر مودی وکالت او را بکنند، نیازی به ابطال حق تمبر نیست.
  • درمورد وزارت خانه ها، مؤسسات دولتی، شرکت های دولتی و شهرداری ها وکیل نیازی به اقدام برای ابطال حق تمبر ندارد. (البته مؤسسات دولتی و شهرداری ها خود باید حق الوکاله را به سازمان امور مالیاتی واریز کنند)
  • اگر وکیل پرونده عوض شده باشد و ابطال حق تمبر توسط وکیل قبلی انجام شده باشد، وکیل جدید نیازی به ابطال دوباره آن ندارد.

در کلیه مراحل رسیدگی به پرونده، فقط یک مرتبه باید حق تمبر پرداخت شود.

ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان

برای ارسال صورتحساب ها به سامانه مودیان برای مشاغل دیگر از نرم افزار مالیتور کمک بگیرید.

سوال و جواب کوتاه

مالیات حق الوکاله چقدر است؟

طبق ماده 103 ق.م.م، مالیات حق الوکاله معادل پنج درصد (5%) از مبلغ حق الوکاله، یعنی دستمزد وکیل است. می توانید از نرم افزارهای محاسبه آنلاین حق الوکاله مالیاتی کمک بگیرید.

مجازات عدم پرداخت مالیات از سوی وکلای دادگستری چیست؟

درصورتی که وکلا در موعد مقرر اظهارنامه مالیاتی خود را به اداره مالیات تسلیم نکنند، جریمه ای معادل 20% مالیات و محاسبه مالیات علی الراس می شوند.

چه کسانی معاف از پرداخت مالیات حق الوکاله هستند؟

کارمندان مودی، یا مادر، پدر، خواهر، برادر، دختر، پسر، نواده و همسر مودی از پرداخت مالیات حق الوکاله معاف هستند.

حق تمبر وکلا شامل چه مواردی است؟

حق تمبر وکلا شامل دعاوی مالی، دعاوی غیر مالی و دعاوی اختلافات مالی است. دعاوی اختلافات مالی و عوارض شهرداری تا سقف 1 میلیون تومان 5% ، تا سقف 3 میلیون تومان 4% و بیشتر از 3 میلیون تومان 3% و 5% هزینه ابطال تمبر است. نرم افزار محاسبه تمبر مالیاتی وکلا وجود دارد که برای سهولت کار می توانید از آن ها کمک بگیرید.

https://tax.pgpal.ir/

ثبت نام در سامانه وکلا و ارسال صورتحساب الکترونیکی

در صورتی که وکلای دادگستری، اعم از وکیل پایه یک دادگستری و کارآموز، برای ثبت نام در این سایت و صدور صورت حساب الکترونیک از طریق آن اقدام نمایند، دیگر تکلیفی برای استفاده از دستگاه کارتخوان در دفاتر خود نخواهند داشت. برای بهره مندی از این معافیت، وکلای دادگستری، اعم از وکیل خانواده و سایر وکلا، در قدم اول، ملزم به ثبت نام در سامانه tax.pgpal.ir می باشند.

سامانه مالیاتی وکلای دادگستری tax.pgpal.ir از زیر مجموعه های سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی tax.gov.ir است.

ثبت نام در سامانه وکلا بصورت خلاصه به شرح زیر است:

  1. وارد سایت tax.pgpal.ir شوید.
  2. شماره تلفن همراه و کد ملی را وارد کنید.
  3. شماره پیگیری ثبت نام مودی مالیاتی را وارد کنید.
    (منظور از شماره پیگیری ثبت نام مودی مالیاتی، همان کد رهگیری است که در هنگام پیش ثبت نام در سایت سازمان امور مالیاتی کشور، برای مودی مالیاتی صادر می گردد. این کد رهگیری، در اظهارنامه مالیاتی نیز درج شده و از این طریق نیز ، امکان دسترسی به آن، برای وکلای دادگستری وجود دارد.)
  4. کد پستی و شماره شبا خود را وارد کنید و ثبت کنید.
    نکته: کلیه اطلاعات وارد شده در این مرحله از ثبت نام در سامانه مالیاتی وکلای دادگستری tax.pgpal.ir، باید با اطلاعات ثبت شده در سایت سازمان امور مالیاتی کشور، هماهنگ باشد. وارد مرحله بعد شوید.
  5. کد ملی و نام و نام خانوادگی وکیل دادگستری نشان داده شده و حق عضویت سالانه وکلای دادگستری در این سایت، به مبلغ 10 هزار تومان، بصورت آنلاین پرداخت گردد.

سپس با پیغام: ثبت نام شما در سامانه صدور صورت حساب الکترونیکی حق الوکاله و خدمات حقوقی، با موفقیت انجام شد. مواجه می شوید. ثبت نام شما به پایان رسیده است.

ثبت صورتحساب در سامانه tax.pgpal.ir

به منظور ورود به سامانه مالیاتی وکلا دادگستری و ثبت صورتحساب در آن مراحل زیر را ادامه دهید:

  1. وارد سایت tax.pgpal.ir شوید.
  2. بارکد را اسکن کرده یا بر روی کلمه اینجا در سمت چپ پایین صفحه، کلیک نمایید.
  3. اطلاعات مربوط به کد ملی موکل، نام و نام خانوادگی وی، شماره قرارداد و توضیحات مربوطه را وارد کنید. نوع پرداخت حق الوکاله و مبلغ آن را نیز مشخص نمایید.
  4. پیش نمایش صورت حساب الکترونیکی، به شما نشان داده می شود. در صورت صحت اطلاعات تایید کنید.
  5. برای ثبت نهایی، روی دکمه صدور صورتحساب کلیک نمایید.

در این مقاله تلاش کرده ایم به زبان ساده روند ثبت نام در سامانه مالیاتی وکلا و ثبت صورتحساب را به شما آموزش دهیم.

درباره این مقاله دیدگاهی بنویسید...
برای ثبت دیدگاه باید ابتدا وارد سایت شوید. جهت ورود را کلیک کنید